KORISTIMO NAŠE KOLAČIĆE I KOLAČIĆE TREĆIH OSOBA U SVRHU POBOLJŠANJA NAŠE USLUGE, PRILAGODBE OGLAŠAVANJA VAŠIM POTREBAMA I PAMĆENJA VAŠIH POSTAVKI NA MREŽNOM MJESTU. NASTAVKOM PREGLEDAVANJA PRIHVAĆATE UPOTREBU KOLAČIĆA NA NAŠEM MREŽNOM MJESTU. VIŠE INFORMACIJA (NPR. O TOME KAKO ONEMOGUĆITI KOLAČIĆE) MOŽETE PRONAĆI U NAŠIM PRAVILIMA O KOLAČIĆIMA.

Vijesti

03 Prosinca 2018

NATIONAL GEOGRAPHIC I ZOO GRADA ZAGREBA U NOVOJ INICIJATIVI!

National Geographic, globalni brend s bogatom poviješću znanstvenih otkrića i istraživanja, pokrenuo je globalni projekt „Planet ili plastika“ čiji je cilj podizanje svijesti oko ogromnih količina plastike koja završava u oceanima i pokretanje inicijative za smanjenje uporabe jednokratne plastike. Trenutačno stanje je dosta alarmantno – svake godine oko 8 milijuna tona plastike završi u oceanima! Tragovi mikroplastike pronađeni su u čak 114 vodenih životinjskih vrsta, a oko 700 morskih vrsta je jelo ili bilo u doticaju s plastikom! U slučaju da se ne dogode nikakve promijene, u oceanima će uskoro biti više plastičnog otpada nego riba.

U sklopu projekta „Planet ili plastika“, National Geographic je poklonio zagrebačkom Zoološkom vrtu poseban akvarij s četiri „nove vrste riba“! Cilj ovog malog pogleda u budućnost jest pokazati kako će izgledati ocean i vodene životinje u njemu 2050. godine, nastavimo li zagađivati ovim tempom. Oceani i mora imat će puno više plastike nego vodenih životinja, stoga se sa „novim vrstama riba“ ili točnije-starim vrstama plastike, u kojoj se planet guši, želi inspirirati građane na što savjesnije i odgovornije korištenje jednokratne plastike. Plastika je ovdje i neće nestati, samo mi moramo početi mijenjati svoje ponašanje i pronalaziti alternativna rješenja i na takav način širiti utjecaj na globalnoj razini.

Akvarij je postao dijelom stalnog postava ZOO grada Zagreba, te će od sada moći inspirirati sve posjetitelje, od najmlađih do najstarijih generacija, na širenje svijesti oko problema zagađenja oceana i mora plastikom. Zajedničkim snagama i djelovanjem možemo očistiti planet od jednokratne plastike!

„Nove vrste riba“ koje će posjetitelji moći pogledati u Zoološkom vrtu grada Zagreba:

Jadranska slamka (Cuclatoria polimeris adriatica): zanimljivog oblika, po kojem je i dobila ime. Vrlo je dugovječna te se smatra invazivnom vrstom koje se teško riješiti. U nas se odavno udomaćila, a broj jedinki raste iz godine u godinu.

Crvenorepa čašica (Cupa polipropilena vulgaris): živi u jatima, a može se pronaći u svim dijelovima Jadrana. Kreće se zajedno s morskim strujama. Osim domaće čašice, često se zateknu i one iz drugih dijelova Sredozemlja.

Bocogubica(Bibitus polietilenus maximus) predator aktivan i noću i danju. U zadnje vrijeme mu je povećana prisutnost u našem moru. Kao i ostali makroplastičnjaci, živi uglavnom blizu morskoga dna.

Vrećica napuhača (Bagus plasticus domesticus): slobodno plutajuća vrsta, vrlo česta u našim krajevima. Sklona je masovnom nasukavanju na obalama i hridima. Hrani se mikroplastičnim organizmima.

 


FOX Hrvatska FoxLife Hrvatska FoxCrime Hrvatska 24Kitchen Hrvatska National Geographic Hrvatska